Barolo

“De wijn van koningen en koning van de wijnen.” Een eretitel die meteen een indicatie is van de naam en faam die Barolo geniet. Hier in het hart van de Piemonte levert de Nebbiolo druif een absolute topprestatie.

Barolo wordt gemaakt in de gelijknamige gemeente, of in La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba en Monforte d’Alba. Er zit veel smaakvariatie op. De bodem is hier erg verscheiden, en de Nebbiolo druif is bijzonder gevoelig voor deze schakeringen in terroir. Als vuistregel kan je stellen: hoe armer de bodem, hoe steviger de Barolo.

Het traditionele proces zorgt ervoor dat Barolo wijnen lang bewaren. Meestal zijn ze na 10 jaar op hun best. De Barolo neemt dan ook zijn tijd om te rijpen. Minstens 38 maanden, waarvan 18 op hout - bij voorkeur Sloveense Eik. En een Riserva moet zelfs 62 maanden rijpen.

Vintology eert de koning van de wijnen met een selectie van de domeinen Massolino en Francesco Rinaldi & Figli.

Abonneren op Barolo