Monastrell - Mourvèdre

De Monastrell (in Frankrijk Mourvèdre genaamd) is na de Garnacha de belangrijkste blauwe druif van Spanje. De Moristel die in Somontano wordt verbouwd, is waarschijnlijk een neefje.

De Monastrell geniet ook hernieuwde populariteit in het warme zuiden van Frankrijk en in Californië, waar de druif ook 'Mataro' wordt genoemd. De Mourvèdre (Monastrell) is waarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig uit, en vernoemd naar Murviedro, een stadje in de omgeving van Valencia.

Het is een blauwe druif met dikke schil en sappig vruchtvlees, een hoog suiker- en tanninegehalte, voldoende zuren en een hoge opbrengst. De druif kan goed tegen hoge temperaturen, slecht tegen lage wintertemperaturen en gedijt het best op een kalkrijke bodem. Zij loopt laat uit en is laat in het seizoen rijp. In noordelijke gebieden is de rijping vaak problematisch. Het is de belangrijkste blauwe druif van de wijngebieden Jumilla, Yecla, Almansa en Alicante in Spanje en Bandol in Frankrijk.

Omdat de wijn heel gevoelig is voor contact met zuurstof, is ze op zichzelf niet geschikt voor een lang rijpingsproces op vat. De Monastrell wordt daarom vaak gemengd met andere druiven zoals Syrah, Garnacha en Cinsault. Monastrell druiven liggen aan de basis van intens fruitige, vlezige, alcohol-rijke, evenwichtige wijnen met aroma's van zwarte bessen, bramen, leer en kruiden. De wijnen hebben daarnaast mooie, volle tannines.

In Bandol, Jumilla en Yecla worden steeds vaker wijnen gemaakt van 100% Monastrell. Het zijn mooie, stevige, elegante wijnen, die bij het rijpen nog meer geur- en smaakindrukken ontwikkelen. De wijnen combineren uitstekend met wild, ossehaas en gegrild vlees. Van de Monastrell kan je ook vlot prachtige dessertwijnen maken. Zie bevatten vaak tinten van overrijp fruit en krenten.

Monastrell wijnen zijn nog niet zo bekend, maar verdienen zeker hun plaats in de eerste klasse in Spanje, Zuid Frankrijk en Californië.

Abonneren op Monastrell - Mourvèdre