Sangiovese

Soms vergeleken met een kameleon, omdat ze zich zo makkelijk aan de omgeving aanpast. Verschillende mutaties van de Sangiovese in heel Italië resulteren telkens in heel verschillende wijnen. Voor elk wat wils dus, of je nu de bloemen-aardbei aroma’s van Montefalco Rosso verkiest, of de intens donkere tannine wijnen van Brunello di Montalcino.

De Sangiovese tekent dus voor de nobele Brunello. Te bewaren, tientallen jaren lang - door/voor de geduldigen. Een voorproef nemen kan, door een drinkklare Rosso di Montalcino te ontkurken.

Voor wie er zich wil in verdiepen biedt de Sangiovese aardig wat geurvariatie. Violet, kers, zure bessen en moerbei zijn courant, maar in Romagna Sangiovese pik je dan weer voornamelijk pruim, rabarber, zoethout en anijs op. En in sommige Sangiovese wijngaarden in de nabijheid van de zee - bvb Morellino, Marche en aan de oevers van Romagna - ruik je aromatische golven van thee, tijm, marjolein en dennenbos.

Abonneren op Sangiovese