Waarom wijn een prima appeltje voor de dorst kan zijn

investeren in wijn, een goed idee met Barolo

Wie in 2018 als een brave huisvader in aandelen belegde, ging er niet veel op vooruit. En met deze lage rentes renderen spaarcentjes ook niet. Geduld oefenen en wachten op betere tijden is de boodschap. Of: uitkijken naar alternatieven. Door te investeren in een paar goede flessen wijn. De internationale beursexperts hebben ook een tip voor 2019: beleg in goede bewaarwijn die nog kan groeien in productie, zoals de Barolo uit Piemonte.

2018 was een zuur jaar voor je aandelen. De beurs presteerde bijna overal in Europa en in de VS bar slecht. Het was zelfs het slechtste beursjaar sinds het uitbreken van de financiële crisis. Die barstte 10 jaar geleden los.

Voor de markt in wijn was 2018 dan weer een grand cru. De handel in bekende, zeldzame en beloftevolle wijnen groeide fors in volume. Steile, instabiele prijsstijgingen bleven dan weer uit, we tekenen eerder een gestage groei op. Wijn werpt zich op als een interessant alternatief voor je beleggingsportefeuille.

Meer vraag betekent niet noodzakelijk meer aanbod. En dus stijgt de prijs.

Waarom wijn een interessant product wordt? In de eerste plaats omdat meer mensen op steeds meer plaatsen ter wereld wijn drinken. Er wordt ook meer geproduceerd, maar wijn is natuurlijk geen product zoals pakweg dozen. Je kan niet zomaar de machines harder doen draaien om er meer van te maken. Oogsten zijn en blijven nu eenmaal afhankelijk van de grillen van de natuur en het klimaat: het volume en/of de kwaliteit kunnen al eens tegenvallen.

Als de vraag stijgt en het aanbod stijgt niet mee, dan worden goederen schaarser en dus gestaag duurder. Daarom wordt de wijnmarkt steeds interessanter om in de gaten te houden. De analisten geven aan dat de Bordeaux wijn de barometer van de markt is. De Bourgogne wijnen stijgen dan weer heel snel in prijs, omdat ze ginds enkele slechte zomers achter de rug hebben. 

Wie op zoek is naar een stabiele investering op lange termijn, kan daarom beter inzetten op Barolo, de koning der wijnen uit Piemonte. Zoals je weet is Barolo enorm goed geschikt om lang te bewaren. De wijn evolueert vaak nog meer dan 15 of zelfs 20 jaar in de fles. Bovendien staat de naam garant voor topkwaliteit.

Ga niet all-in

Uiteraard raden we je hier niet aan al je coupons of kasbons in te ruilen voor enkele kisten wijn. Nee, de beste strategie is en blijft onveranderlijk: leg niet al je eieren in één mand. Net daarom kan een uitstapje naar de wijnwereld een ontspannende, boeiende, ongevaarlijke en mogelijk lucratieve bijrol gaan spelen in je beleggingsportefeuille. 

Wij zien al minstens twee voordelen: je in wijn en wijnregio’s verdiepen is een pak leuker dan balansen van bedrijven uitpluizen. En als je belegging weinig rendement heeft, kun je er altijd nog voor kiezen om ‘m zelf soldaat te maken… 

Wil je meer weten over Barolo en investeren in deze wijn? Neem gerust contact met ons op!