What’s in a name? Waarom appellaties belangrijk zijn

De 25 allerbest producenten van Barolo volgens Forbes

Dat Barolo topwijn is, weet je wellicht. “De wijn van de koningen en de koning van de wijnen”, zeggen wij daar elders op onze websiteover. Barolo wijnen zijn de trots van Piemonte, in het noorden van Italië. Ze zijn voor 100% gemaakt van de Nebbiolo druif.

What’s in a name? Waarom appellaties belangrijk zijn

De verzamelnaam voor wijn gemaakt in een specifiek gebied, noemen we een appellatie. Wijnmakers die onder de appellatie vallen, moeten er natuurlijk kunnen op vertrouwen dat geen enkele “concullega” de reputatie van de appellatie naar beneden haalt. 

Daarom wordt met categorieën en appellaties altijd zo zorgvuldig omgesprongen in de wijnsector. Als Barolo zo’n uitstekende reputatie heeft, dan is dat eenvoudigweg omdat zo goed als elke wijn die tot de Barolo behoort, van uitmuntende kwaliteit is. 

De 25 allerbest producenten van Barolo volgens Forbes

Is het dan onmogelijk om een rangschikking op te stellen van Barolo? Moeilijk is het zeker. Ook al is het wijngebied klein, de terroirs speelt een belangrijke rol. Een Barolo uit Serralunga d’Alba is heel verschillend van een Barolo uit Verduno of La Morra. Dat maakt vergelijken weliswaar des te leuker, maar ook moeilijker, aldus Forbes-journalist Tom Hyland.

Hyland bezoekt de regio al sinds 2001. Hij kent de dorpen, de producenten en de streekgerecht op zijn duimpje. Hij slaagde erin om een lijst op te stellen van 25 Barolo makers die volgens hem tot de absolute top behoren. 

Een echte rangschikking tussen die 25 opstellen, wil hij niet. Onbegonnen werk. Aan ieders smaak om daarin zijn gading te zoeken. Je kan alvast beginnen bij Vintology, want maar liefst 3 van de 25 vernoemde domeinen rekenen voor België op Vintology voor de verdeling van hun heerlijke Barolo!

Dit zijn ze dan, onze drie prijsbeesten

Elvio Cogno uit Novello: Het domein Elvio Cogno is met 11,5 hectare de belangrijkste producent in de Ravera en heeft o.a. vier Barolo labels op het conto. Cogno is een vaste klant als gezaghebbende wijnvakbladen prijzen verdelen en behoort zondermeer tot de 100 beste wijngaarden ter wereld. Hyland raadt de Forbes lezer met name de magistrale Vigna Elena wijn aan.

Massolino uit Serralunga d’Alba: inmiddels een vaste klant in onze nieuwsrubrieken. Massolino kaapt met de regelmaat van een klok prijzen weg. Forbes roemt de traditie en de klasse van dit huis en prijst de “harmonie en balans” in elk van deze Barolo toppers. 

Palladino uit Serralunga d’Alba: Hyland vindt de Barolo van Palladino een van de allerbeste wanneer je doel is wijnen jong te kopen en ze lang te bewaren. Het potentieel van deze wijnen is immers immens. De Parafada en Ornato van Palladino kregen eerder al veel lof toegezwaaid van een van de beste sommeliers ter wereld.

Wil jij ook enkele van ‘s werelds beste Barolo’s binnenhalen? Wil je graag meer uitleg over deze bijzondere wijnen? Of ben je benieuwd naar wat we nog allemaal in huis hebben? Vuur ons gerust je vragen af op info@vintology.be neem een kijkje op onze website