Colli Orientali del Friuli

De heuvels van de Colli Orientali huisvesten enkele van de meest prestigieuze wijngaarden in Friuli. De grondsamenstelling is vergelijkbaar met de heuvels van de Colli Gorizia dichtbij. Er wordt dan ook voor dezelfde druivensoorten gekozen. Toch is de lokale ster een wereldwijd bekende immigrant, de Sauvignon Blanc. In diens kielzog volgen de eveneens populaire en heel traditionele, lokale variëteiten: Friulano, Ribolla Gialla, Verduzzo en Picolit.

Je kan dit Denominazione di Origine Controllata (DOC)-gebied nog eens in drie zones opdelen. De Ramandolo in het noorden staat bekend om een gelijknamige dessertwijn gemaakt van Verduzzo druiven. Centraal ligt de gemeente Cialla, waar wijnen worden gemaakt onder de benamingen Cialla Bianco en Cialla Rosso, evenals zoete en off-dry wijnen. De witte wijnen zijn gemaakt van Picolit en Verduzzo, de rode wijnen van Refosco dal Peduncolo Rosso en Schioppettino. De Corno di Rosazzo is de meest zuidelijke zone. De Ribolla Gialla variëteit zou hier ontstaan zijn en gedijt er nog steeds.

Abonneren op Colli Orientali del Friuli