Dolcetto

'De kleine zoete’, zo genoemd omdat het van nature een lage zuurtegraad heeft. Na Barbera is het de meest voorkomende rode druif van Piëmonte. Het is vooral een handige druif voor kwekers, omdat het veel gemakkelijker rijpt dan Nebbiolo of zelfs Barbera en wordt dus meestal geplant op de Noord-gerichte hellingen.
Ze bezitten mooie tannines en frisse fruitige smaken. Bedoeld om geconsumeerd te worden 2 jaar na botteling.

Dolcetto wijnen staan bekend om zwarte kersen en zoethout met pruimen smaken, en een karakteristieke bittere afdronk die doet denken aan amandelen. Hoewel de naam zoet impliceert, Zijn de wijnen meestal droog. De tannine aard van de druif draagt bij aan een karakteristieke bittere afdronk. De donkere paarse schil van Dolcetto druiven hebben een hoog gehalte aan anthocyanen, die slechts een korte maceratie tijd nodig hebben met de huid om een donker gekleurde wijn te produceren.

Abonneren op Dolcetto