Een goed glas wijn (begint bij een goed glas)

Een goed glas wijn (begint bij een goed glas)

Neen, goede wijn behoeft geen krans. Maar wijn behoeft wel een glas dat hem toelaat volop te schitteren. Want het zou zonde zijn te betalen voor kwaliteit die je vervolgens niet proeft, toch?

Dus ja, net zoals een kok én de juiste ingrediënten én de juiste potten en pannen nodig heeft, zo is het verstandig om op zoek te gaan naar glazen die passen bij de wijn die je graag lust.

Glas volgt druif

Bij Vintology zijn we fan van de ambachtslui van Riedel. De reden is eenvoudig. Riedel ontwikkelde binnen zijn Veritas gamma een glas dat speciaal voor Nebbiolo is ontworpen. Dat glas geeft dus altijd weer de perfecte assist, zodat de specifieke aroma’s van Nebbiolo wijn kunnen scoren.

“De kom van het glas brengt het boeket in stelling”, zo legt Riedel uit. “De zachtjes gebogen bovenrand zorgt er dan weer voor dat het fruitige accent in de mond stroomt precies daar waar de smaakpapillen op de tong die best detecteren.”

Verbond tussen mens en machine

Klinkt complex? Bedenk dan dat Nebbiolo net zo’n gegeerde en geliefde druif is omwille van subtiele laagjes en smaakcomplexiteit. Riedel durft het aan om te innoveren zodat iedereen die complexiteit kan proeven en leren waarderen. Ze mikken bovendien op de top: hun glas rendeert best met oudere Barolo en Barbaresco wijnen.

Zoals wel vaker is die innovatie het resultaat van een verbond tussen menselijke creativiteit en technologische precisie. Dat zorgt voor kristal dat zowel stevig, dun als licht is. Nauwkeurig én elegant. 

Nebbiolo, een smaakavontuur

Nebbiolo is avontuur. Om te beginnen zetten de fruitige of florale geuren en de oranje kleur je op het verkeerde been: je verwacht immers een lichtvoetige wijn voor de kiezen te krijgen… Bij de eerste slok besef je al dat de rit veel pittiger wordt. De tannine eist even alle aandacht op.

De tannine is slechts een hoofdstuk van een veel subtieler verhaal. Kersen en frambozen, soms ook roos en anijs, staan meteen klaar om de fakkel over te nemen. Nebbiolo wijn uit frissere zomers voegt daar zelfs nog wat kruiden, zure bessen en rozebottel aan toe. Ook de kleiachtige, minerale grond waarin de wijnranken huizen is dan prominenter aanwezig. 

Met eten?

Nebbiolo kan je gerecht naar ongeziene hoogtes tillen. De tannine en de zuurtegraad laten zich best opvangen door voldoende vet – zwoerd van het vlees zelf of boter, olijfolie… 

Die zuurtegraad heeft nog een ander interessant voordeel: ze maakt een combinatie met vinaigrettes mogelijk én ze opent verrassend genoeg de deur naar de Aziatische keuken. Het zilte karakter van die keuken – met zijn vijfkruidenbereidingen, de bruine sauzen, enz.  – zorgen vaak voor een schitterende combo. 

Lust je geen Aziatische keuken? Maak je maar geen zorgen. De roemrijke en traditionele Italiaanse keuken is de natuurlijke metgezel van Nebbiolo. En dat zal altijd zo blijven. Geniet ervan.

Meer informatie over Riedel glazen of prijzen? Stuur ons gerust een mailtje op info@vintology.be

Snuisteren door ons aanbod Nebbiolo?